Gebroken harten en hoe je deze kunt voorkomen
De afgelopen maand heb ik van erg dichtbij mogen meemaken hoe werving en selectie niet moet verlopen. Dit ging van slechte communicatie tot gebroken beloftes en daarmee gebroken harten💔. De krapte op de arbeidsmarkt wordt vaak als excuus gebruikt, maar leidinggevenden spelen toch echt zelf een grote rol in het versterken van dit probleem.
De praktijk tijdens een aantal procedures in december:
- Slechte communicatie: Een kandidaat met topkwalificaties wilde dolgraag aan de slag. Wat een buitenkans voor de school was, veranderde in frustratie bij de kandidaat door zeer gebrekkige opvolging. Het resultaat? Een nieuwe vacature en gekrenkt vertrouwen.
- Onprofessionele afwijzing: Een bevoegde docent werd mondeling aangenomen, maar werd later alsnog afgebeld met de reden: "Je past niet in ons rooster en je moet meer werken" Dit leidde tot vertrouwensverlies en negatieve feedback richting de organisatie.
- Gebrek aan opvolging: Een student draaide enthousiast een proefavond bij een ondernemer mee. Hoewel de ondernemer tevreden was en hem tevens een betaling beloofde, bleef het daarna stil. De student voelt zich genegeerd en verspreid nu volop zijn slechte ervaring, wat de reputatie van het bedrijf zal schaden.
Wat werkgevers en leidinggevenden echt moeten gaan doen:
- Communiceer snel en eerlijk: Laat kandidaten niet wachten of in onzekerheid. Geef duidelijke feedback en kom je afspraken na. Zelfs bij een afwijzing kun je goodwill creëren.
- Respecteer elke sollicitant: Iedereen investeert tijd en energie. Zorg voor een positieve ervaring, ook als het geen match is. Dit bouwt ambassadeurs op, geen critici.
- Maak flexibiliteit de norm: "Past niet in ons rooster" mag geen reden zijn. Denk in oplossingen, zoals flexibele werktijden of creatieve indelingen.
- Houd contact met talent: Niet elke kandidaat past nu, maar mogelijk wel in de toekomst. Bouw een talentpool op en blijf communiceren.
- Train je leidinggevenden en HR: Zij zijn het gezicht van je organisatie. Investeer in hun vaardigheden om talent aan te trekken en te behouden.
Mijn oproep🌟
Werkgevers en leidinggevenden, jullie hebben de sleutel in handen om de krapte op de arbeidsmarkt te keren. Zet in op snelheid, respect en professionaliteit. Maak van 2025 het jaar waarin iedere sollicitant een ambassadeur wordt. Alleen zo bouw je aan een sterk werkgeversmerk én aan loyale medewerkers.
Weet je niet hoe? Wil je eens vrijblijvend sparren? Neem dan contact met mij op.
𝑩𝒖𝒓𝒆𝒂𝒖 𝑹𝒐𝒆𝒓 𝒊𝒔 𝒆𝒆𝒏 𝒊𝒏𝒊𝒕𝒊𝒂𝒕𝒊𝒆𝒇 𝒗𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒆𝒌𝒆 𝒅𝒆 𝑾𝒊𝒍𝒅𝒕
𝑴𝒆𝒕 𝒗𝒆𝒆𝒍 𝒑𝒍𝒆𝒛𝒊𝒆𝒓 𝒘𝒆𝒓𝒌 𝒊𝒌 𝒂𝒍𝒔 #𝒕𝒓𝒐𝒕𝒔𝒐𝒑𝒉𝒆𝒕𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒘𝒊𝒋𝒔 𝒂𝒅𝒗𝒊𝒔𝒆𝒖𝒓 𝒃𝒊𝒋 𝑸𝒖𝒂𝒅𝒓𝒂𝒂𝒎 𝒆𝒏 𝒎𝒂𝒈 𝒊𝒌 𝒃𝒊𝒋𝒅𝒓𝒂𝒈𝒆𝒏 𝒂𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕𝒊𝒆𝒇 𝒗𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒊𝒎𝒂𝒈𝒐 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒘𝒊𝒋𝒔 𝒆𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒘𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏 𝒗𝒂𝒏 𝒏𝒊𝒆𝒖𝒘𝒆 𝒄𝒐𝒍𝒍𝒆𝒈𝒂'𝒔. 𝑫𝒂𝒂𝒓𝒏𝒂𝒂𝒔𝒕 𝒗𝒐𝒆𝒓 𝒊𝒌 𝒛𝒆𝒍𝒇𝒔𝒕𝒂𝒏𝒅𝒊𝒈 𝒐𝒑𝒅𝒓𝒂𝒄𝒉𝒕𝒆𝒏 𝒖𝒊𝒕 𝒐𝒑 𝒉𝒆𝒕 𝒈𝒆𝒃𝒊𝒆𝒅 𝒗𝒂𝒏 𝑯𝑹, 𝒓𝒆𝒄𝒓𝒖𝒊𝒕𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒆𝒏 𝒂𝒓𝒃𝒆𝒊𝒅𝒔𝒎𝒂𝒓𝒌𝒕𝒄𝒐𝒎𝒎𝒖𝒏𝒊𝒄𝒂𝒕𝒊𝒆.